Tåkerns Fältstation

Tåkerns Fältstation bildades 1964. Vi har sedan dess studerat fåglar, insekter och floran i Tåkernbygden. Vi driver ett 20-tal projekt, oftast inventeringar, men också mer ingående studier av t.ex. vassångare, skäggmes, trastsångare. Fältstationen stöds ekonomiskt av Tåkernfonden.

Till en början var Fältstationens högkvarter beläget vid Glänås fågeltorn på Tåkerns södra strand. 1976 flyttade vi till Kvarnstugan vid Renstad, där vi huserade i 35 år fram till 2011 då vi flyttade till den så kallade Åsenstugan. Där finns vår förläggning och kontor. Det finns 6 sängplatser. Här finns kök med kyl, frys, spis och micro. En toa med dusch ch tvättmaskin. Vardagsrum med TV, bibliotek och internetuppkoppling.

Föreningen har ca 100 medlemmar. Du kan bli medlem genom att sätta in 100 kr på plusgiro 26 34 96 - 2. Det går även att betala via swish. Se nummer på startsidan. Medlemskapet inkluderar Info-bladet (se denna hemsida)och nr 3 av tidskriften Vingspegeln som är ett Tåkernnummer.

Vi driver ett 20-tal projekt, oftast inventering av våtmarksfåglar och räkningar av tranor, gäss och änder, men också mer ingående studier av arter som pungmes, skäggmes, trastsångare och brun kärrhök.

Engure fågelstation i Lettland är vår vänfågel- station. Varje år kommer någon därifrån och arbetar vid Tåkern.

Personal behöver vi för att inventera och ringmärka fåglar från slutet av april till augusti. Traktamentet för platschefen är 240 kr per dag och för assistenter 110 kr. Vill du jobba vid fältstationen kan du kontakta Lars Gezelius, 070-395 22 85, gezelius.lars@gmail.com

Åsen2

Åsenstugan, förläggning och kontor. FOTO: Lars Gezelius